Asenne ratkaisee

Luokka: 
Pääkirjoitus

Miksi asenteella on ratkaiseva merkitys niin suhteessa Jumalaan kuin myös suhteessa toisiin ihmisiin? Asenne on aina mukana kaikessa, mitä olemme ja teemme. Asennetta voisi kuvata sisäiseksi tekijäksi, jota käyttäytyminen tuo esiin. Sillä on voima koota tai hajottaa. Se ei riipu ihmisen persoonallisuuden piirteistä, mutta sillä on yksi erityinen ominaisuus, että se tarttuu.

John C. Maxwellin mukaan asenne on kuin juuri ihmisen sisällä, joka vaikuttaa näkyvään hedelmään hänen ulkopuolellaan. Se on paras ystävämme tai pahin vihollisemme. Se on tekijä, joka vetää toisia puoleensa tai karkottaa heitä. Se on ihmisen nykyhetken puhemies ja tulevaisuuden profeetta. Hyvät asenteet eivät tietenkään yksin takaa menestystä, mutta huonot asenteet johtavat takuuvarmasti tappioon.

Mistä esteen ja mahdollisuuden välinen ero muodostuu? Asenteesta. Mikä tahansa este voi olla mahdollisuus, kun asenne on kunnossa. Se voidaan kääntää eduksi, vaikka kaikki olisi vastaan. Toisaalta jokainen mahdollisuus voi jäädä käyttämättömäksi ja ratkaisemattomaksi ongelmaksi väärän asenteen vaikutuksesta. Elämää voidaan verrata leijaan, joka nousee korkeuksiin, kun arvostelun tuulenpuuska käy sitä vastaan.

Voiko asenteita muuttaa? Kyllä. Ihminen on joko asenteittensa isäntä tai uhri. Valinta on meidän.

Muutos lähtee siitä, että ensin muuttuu asenteemme suhteessa Jumalaan. Väärä Jumala-kuva johtaa väärään asenteeseen. Jumala ei ole ilkeämielinen tuomari, joka tarkkailee jokaisen ihmisen jokaista liikettä löytääkseen virheitä, joista voisi rangaista häntä. Raamattu osoittaa, että Jumala on rakastava Isä, joka haluaa läheistä suhdetta jokaisen ihmisen kanssa. Hän on tehnyt sen mahdolliseksi antamalla oman Poikansa Jeesuksen Kristuksen ristin kuolemaan. Uskon kautta häneen ihminen syntyy uudesti Jumalan lapseksi. Siinä on tuon suhteen alku.

Uskon harjoittamisesta saattaa ajan myötä kuitenkin tulla kaavamaista ja uskonnollisten muotomenojen noudattamista. Tästä tarvitaan asennemuutosta elävään ja läheiseen seurusteluyhteyteen Jumalan kanssa. Pyhä Henki tuo voiman tällaiseen uudistumiseen ja silloin vapaudutaan kaikenlaisesta suoritus- ja ansioajattelusta palvelutyössä.

Asennemuutos näkyy myös ihmissuhteissa. Ei olla enää tuomitsemassa toisia, ei kanneta katkeruutta, kateutta tai mitään muuta kielteisyyttä toisia kohtaan. Sen sijaan ollaan auttamassa toisia kasvamaan ihmisenä ja tukemassa heitä erityisesti heidän hengellisessä kasvussaan.

Haluatko sinä menestyä siinä palvelutyössä, johon Jumala on sinut kutsunut? Haluatko nähdä herätyksen läpimurtoa maassamme ja olla siinä vahvasti mukana? Pelkät lahjat, olivatpa ne karismaattisia tai luonnonlahjoja, eivät riitä. Viime kädessä asenne ratkaisee.

Seppo Pehkonen
pehkonen.seppo[at]gmail[dot]com

Lisää uusi kommentti