Mitä ristillä todella tapahtui?

Luokka: 
Pääkirjoitus

Risti on monille kaunis koriste-esine. Kristitylle risti ei ole vain mukava koru kaulassa tai tunnelmaa luova kuva seinällä. Risti muistuttaa siitä valtavasta tapahtumasta noin 2000 vuotta sitten, jonka Jumala teki saattaakseen ihmisen takaisin yhteyteensä.

Mitä ristillä todella tapahtui? Miksi sitä pidetään koko maailman historian käännekohtana? Oliko yhden muinaisen profeetan ja opettajan väkivaltainen kuolema jotenkin erityinen? Merkillisiä tapahtumiahan on historia täynnä. Kuinka Jeesus Nasaretilaisen kuolema ja väitetty ylösnousemus voisi olla jotenkin ainutlaatuinen? Mitä merkitystä sillä voisi olla tämän päivän ihmiselle?

Heti alkuun on todettava, että Jeesuksen Kristuksen ristinkuolema ja sitä seurannut ylösnousemus ovat historiallista faktaa. Sen merkitys on koko ihmisen elämää mullistava totuus, kun sen ottaa vastaan omaan elämäänsä. Jeesus, joka oli ihmiseksi tullut Jumala, tuli täyttämään taivaallisen tehtävän, jonka kautta ihminen voi saada elävän ja toimivan Jumalasuhteen. Synnin tähden ihminen joutui pois Jumalan yhteydestä ja on vaarassa ajautua ikuiseen eroon Jumalasta.

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus sai aikaan jotakin äärettömän tärkeää ja ainutlaatuista, joka on voimassa edelleen tänä päivänä ja tarjolla kaikkia ihmisiä varten. Ristillä Jeesus vuodatti oman verensä. Se kuvaa hänen täysin synnitöntä elämäänsä, joka annettiin uhriksi meidän kaikkien puolesta. Tämän veren kautta tapahtui sovitus, lunastus ja vanhurskautus.

Sovitus kuvaa ristin tapahtumaa Jumalan näkökulmasta. Jumalan oikeudenmukainen viha synnin tähden sai täyden hyvityksen. Jeesus Jumalan uhrikaritsana otti päälleen meidän kaikkien syntien rangaistuksen. Näin ristillä vuodatettu veri tuo sovituksen. Synti on poistettu erottamasta ihmistä Jumalasta ja ihminen pääsee sovintoon Jumalan kanssa.

Lunastus kuvaa ristin tapahtumaa Paholaisen suhteen. Synnin tähden ihminen on orjuutettuna pahan vallan alle, mutta ristin veren kautta hänelle on ostettu vapautus. Hinta on maksettu. Paholaisen valta murrettiin ristillä ja lunastus hankki ihmiselle vapauden synnistä ja kaikista sen seurauksista, olipa kyse kirouksista, sairauksista tai mistä tahansa demonisista painostuksista.

Vanhurskautus puolestaan kuvaa ristin tapahtumaa ihmiseen nähden, jonka kautta hän saa Jumalan lapsen aseman. Ristin veren ansiosta Jumala julistaa ihmisen vanhurskaaksi ja hyväksyy hänet täysin yhteyteensä. Jumala näkee ihmisen Jeesuksen veren tähden yhtä täydellisenä ja synnittömänä kuin Jeesus on.

Kaiken tämän, mitä ristillä todella tapahtui, saat ottaa vastaan uskon kautta täydellisenä lahjana. Sinulla on mahdollisuus läheiseen yhteyteen Jumalan kanssa.

Seppo Pehkonen
pehkonen.seppo[at]gmail[dot]com

Lisää uusi kommentti