Valtuudet sinua varten!

Luokka: 
Pääkirjoitus

Näky nro 6/2014

Ymmärrämme valtuutuksen yhteiskunnassa, kun esimerkiksi kansanedustaja käyttää kansan hänelle myöntämää valtuutusta lakien säätämisessä tai kun poliisi toimii virkavallan edustajana saamansa valtuutuksen mukaisesti rikollisten kiinniottamisessa. Samoin on hengellisen elämän alueella. Jumala on valtuuttanut omansa toimimaan Jeesuksen nimessä.

Mitä tämä tarkoittaa? Jumalaan nähden meillä ei tietenkään ole mitään valtuuksia, että voisimme määrätä häntä. Ainoa oikea asennoituminen Jumalan suhteen on alamaisuus. Myöskään kanssaihmisiin nähden meillä ei ole valtuuksia hallita tai kontrolloida. Heidän suhteen meidän tulee olla palvelijoita, jotka tukevat ja auttavat heitä kunkin kasvussa eteenpäin. Sen sijaan paholaiseen nähden meillä on valtuudet ja juuri siitä on kyse, kun Jumalan valtakunta murtautuu esiin.

Jeesuksella on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Hänellä oli maan päällä eläessään valta opettaa niin, että Sana alkoi vaikuttaa kuulijoihin ja pakotti ottamaan kantaa puolesta tai vastaan. Hänellä oli valta ajaa ulos riivaajia, parantaa sairaita ja antaa syntejä anteeksi. Hänellä oli valta murtaa jopa vuosituhansien perinteitä. Hän osoitti olevansa sapatin Herra. Niinpä hän paljasti, että vanhat rakenteet, jotka aikanaan olivat olleet siunausta tuottavia, eivät enää toimineet. Uusi Pyhän Hengen viini piti laskea uusiin viinileileihin.

Jeesus valtuutti omansa toimimaan samalla tavalla. Hän antoi heille vallan tallata käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa. Koska Jeesus oli ristinkuoleman ja ylösnousemisen kautta saanut paholaisesta riemuvoiton, hän oli riisunut kaikki pimeyden hallitukset ja vallat aseista ja saattanut ne julkisen häpeän alaisiksi. Siksi hän lupasi, että hänen omansa tulevat tekemään samoja tekoja kuin hän. Siksi hän sanoi: ”Nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: Minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia… panevat kätensä sairaiden päälle, ja nämä tulevat terveiksi.” Mark.16:17-18

Keille Jeesus antoi tällaiset valtuudet? Niille, jotka uskoivat ja olivat olleet hänen kanssaan, joilla oli läheinen suhde häneen! Luottamussuhde ratkaisee. Jos sinä olisit miljonääri, antaisitko pankkitilisi käyttöoikeuden sellaiselle, joka sanoisi rakastavansa sinua, mutta jonka sanoihin et täysin luottaisi? Et tietenkään! Vasta sitten kun tuntisit hänet ja luottaisit, että hän käyttää varojasi tahtomallasi tavalla, uskoisit ne hänen haltuunsa. Siksi Jeesus kutsui opetuslapset ensisijaisesti olemaan kanssaan, ja vasta sen jälkeen toimimaan hänen edustajinaan.

Valtuuksien käyttöön tarvittiin vielä Hengen voima ja varustus. Siksi opetuslasten tuli odottaa Pyhän Hengen vuodatusta, joka tapahtui helluntaina. Valtuudet on kyllä annettu Jeesuksen sanan ja täytetyn työn perusteella, mutta Hengen voitelu tuo sitten käytännössä esiin Jeesuksen nimen ja veren voiman sekä armolahjojen toiminnan.

Valtuudet pimeyden voimien yli ovat sinua varten, kun toimit evankeliumin julistajana tai muuten Jumalan asialla. Sinä voit ajaa ulos riivaajia, parantaa sairaita, julistaa syntien anteeksiantamusta ja murtaa perinteitä, kuten Jeesus. Mutta muista, että se edellyttää läheistä suhdetta häneen!

Seppo Pehkonen

Lisää uusi kommentti